Wat is Tea Tree olie

Tea Tree Melaleuca alternifolia in het wild ~ geurhout.nl

Wat is Tea Tree olie

Wordt ook wel de Eerste Hulp olie genoemd om de vele toepassingen. Het zou eigenlijk niet mogen ontbreken in elke EHBO doos.

In het kort kan het voor de volgende toepassingen worden gebruikt:

Een belangrijk aspect, momenteel tijdens de Corona virus, is dat tea tree olie ontsmettend werkt. Je kan er ook voorwerpen, zoals deurklinken, alles wat je beetpakt en andere harde objecten mee desinfecteren door wat op een doekje te druppelen en daar de voorwerpen mee schoonmaken.

 • Oppervlakkige aandoeningen van de huid, oa. bij puistjes (Het vermengt zich met pus in puistjes en ontstoken wonden en bevordert de uitscheiding ervan.)
 • Tea tree is ontsmettend, antiseptisch bij kleine wondjes, sneetjes, e.d.
  Pijnstillend (bij brand-, schaaf-, en brandwonden)
 • Kan littekenweefsel voorkomen. Het tast het gezonde weefsel niet aan en bevordert de normale celgroei en celvernieuwing.
 • Bij infectie van de nagels (2x daags een druppel op de nagel en in laten intrekken.
 • Door zijn oplossend vermogen is Tea Tree Olie in staat diep door te dringen in huidlagen, abcessen, tandvlees en zelfs onder nagels.
 • Bij slechte adem (2 druppels in een half glas water en hiermee gorgelen)
 • Is insectenwerend, o.a. Tegen muggen en verzacht bij insectenbeten.
 • Hoofdluizen houden niet van de Tea Tree geur
 • In een aromabrander voor luchtzuivering in huis. (handig bij verkoudheid)
 • Verminderen van neusverstoppingen d.m.v. inhaleren
 • Is schimmelwerend, kiemdodend en in tegenstelling tot chemische middelen, niet giftig.

Let op: Beter is om Tea tree olie niet inwendig te gebruiken of door te slikken. Bij inwendig gebruik dient de olie zo vers mogelijk zijn en zeker niet ouder dan 1 jaar, dit laatste is soms lastig te bepalen. Niet gebruiken bij katten! Katachtigen zijn te gevoelig voor de werking van Tea Tree.

Tea Tree bloemen ~ geurhout.nlTea Tree olie wordt al eeuwen gebruikt. Lang voordat Australië werd ontdekt, kenden de oorspronkelijke inwoners van Australië, de aboriginals, de genezende werking van de bladeren. Van de bladeren werd een thee gezet. Werden fijngewreven en samen met klei vormde ze pakkingen. Hiermee behandelde ze o.a. huidaandoeningen en ontstekingen.

Tea tree olie is een essentiële olie, deze wordt verkregen via stoomdestillatie van de bladeren en jonge twijgen. De Latijnse naam is Melaleuca alternifolia en het is een struik of kleine boom welke tot 7 meter hoog kan worden. Ze heeft een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien er kleine witte bloemen, waarna er houtige zaadpeulen vormen. Het is een kleurloze tot licht groengele olie. Het ruikt fris, kampferachtig en medicinaal.

Tea tree olie combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking. Daarnaast is het in grote mate huidvriendelijk. Met daarbij een kanttekening. Niet iedereen kan tegen de sterkte van de olie. Het is raadzaam om bij twijfel eerst een klein stukje van de huid uit te proberen of er geen huidirritatie ontstaat, daarnaast in kleine hoeveelheden gebruiken. (Op wikihow staat een uitleg van een skin patch test) Daarnaast wordt het in de aromatherapie gebruikt waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel. Tea Tree wordt verwerkt in eau de colognes en in desinfecterende middelen, lichaamsverzorgingsproducten, cosmetica, tandpasta’s en zepen.

De kwaliteit van de tea tree olie staat onder toezicht van de Australische regering. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30% terpineen-4-ol en minder dan 15% cineol bevat.

Tea tree olie kan gebruikt worden voor vele toepassingen: ontstekingsremmend, anti-jeuk, antiseptisch, antiviraal (o.a. herpesvirus), zeer sterk anti infectie, breed spectrum bacteriociden parasietendodend, fungicide (candida), wondhelend, zweetverdrijvend, ‘ontstoppend’ (aders, ze vergroten de tonus in de aders en stimuleren de bloedcirculatie. ), slijmoplossend, immuun stimulerend, insecticide, pijnverdovend.

Aromalamp:
In een aromabrander geeft tea tree een frisse, kruidige en medicinale geur die goed te mengen is met o.a. lavendel, grove den, kruidnagel en de citrusoliën. Door verdamping kan tea tree een goede hulp zijn bij bronchitis, neus- en keelinfecties. Gebruik van tea tree kan helpen tot versterking van de weerstand bij griep en kou. Verder is tea tree sterk vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressies. Inhalatie via stoombaden kan nog doeltreffender zijn.

Op de wikihow pagina staat een duidelijke uitleg over hoe Tea tree olie te gebruiken in huis of op het lichaam:

Wikihow Hoe gebruik je Tea Tree olie

Op de Engelse is tevens een uitleg te vinden en tevens een stuk uitgebreider. Ook hoe je een huidtest kan uitvoeren:

Wikifow How to use Tea Tree Oil

Tea tree olie kopen

 • Bij Geurhout hebben we 2 versies van de tea tree olie te koop.
 • De conventionele versie en biologisch.
 • Standaard als 5ml flesje.
 • Grotere inhoud is op aanvraag leverbaar.tea tree olie kopen ~ geurhout.nltea tree biologische olie kopen ~ geurhout.nl
Scroll naar boven
De waardering van www.geurhout.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 260 reviews.